+1 800 245 39 25

RECEPTURY

fota orkiszowy

Chleb orkiszowy św. Hildegardy         10.00 kg

Drożdze                                                            0,18 kg

Woda*                                                      (ok.) 7,00 kg

Waga całkowita                                     (ok.) 17,18 kg

 

*Uwaga: można użyć wody gorącej, namaczając mieszankę bez drożdży na około 1 godzinę

Miesienie: 12–15 minut (wolne obroty)

Temperatura ciasta: ok. 28ºC

Czas spoczynku ciasta: 30 minut

Naważka: 2 × 600 g (na 2 chleby po 500 g) lub 1200 g na chleb 1000 g

Rozmiar formy: długość 23 cm, szerokość 10 cm, wysokość 9 cm

Obróbka: kęsy zważyć, zaokrąglić i wydłużyć. Następnie zwilżyć wodą i obtoczyć w mące pełnoziarnistej. Kęsy umieścić w formie śluzą do dołu. Załadować do pieca przy pełnej garze z zaparowaniem. Po około 2 minutach otworzyć luft i wypiekać przy otwartym lufcie

Temperatura wypieku: 260ºC, obniżając do 200ºC

Czas wypieku: ok. 80 minut